Perşembe

KAYIP DÜNYALAR

1989 yılında TRT'nin yayınladığı, muhteşem bir Fransız çizgi filmiydi. O zamanlar çocuk halimle bile bir gizem içerdiğini hissettiğim çizgi filmin, büyüdüğümde bizlere aslında efsanevi yeraltı uygarlığı olarak bahsedilen AGARTA'yı anlatmaya çalıştığını öğrendiğimde, tüylerim diken diken olmuştu. Orjinal adı ''Les Mondes Engloutis'' olan çizgi filmin konusu şöyleydi; 
Binlerce yıl evvel, dünyada son derece gelişmiş bir teknolojiye sahip olan bir medeniyet vardı. Ama Büyük Afet'in ardından bu medeniyet çöktü ve büyük Arcadia kenti dünyanın merkezine gömüldü. Arcadia kentindekiler kendilerinin afetten tek kurtulanlar olduğuna inandılar ve bu nedenle dünyanın merkezinde medeniyetlerini tekrar kurdular. Tehra adında yapay bir güneş yarattılar ve bu onların hayat kaynağı oldu. Eski Arcadialılar gelecek nesillerin orayı ev olarak benimsemesi için şehrin kapılarını dünyaya kapattılar ve eski bilgileri içeren tüm arşivleri kilitlediler. Arşivlere sadece yapay zekaya sahip olan Tehrig adındaki bir geminin girme izni vardı. Bu nedenle zamanla Arcadialılar geçmişlerini tamamen unuttular.  Ama zamanla Tehra adındaki güneş gücünü kaybetmeye başlar. Güneşin sönmesi Arcadia'nın ve belki de dünyanın sonu demektir. Bu nedenle bir grup Arcadialı çocuk yasak kütüphaneye girip araştırma yaparlar. Bir zamanlar dünya yüzeyinde insanların yaşamış olduğunu öğrenirler ve bu arşivdeki bilgilerin yardımıyla Tehra'nın gücünü kullanarak dünya yüzeyindeki canlılara benzeyen bir insan, yani Arcana'yı yaratırlar. Arkana, Tehra'yı kurtarmak için Bic ve Bac adlı iki canlıyı da yanına alarak Tehrig'e biner ve dünyanın yüzeyine yardım aramaya gider. Dünya yüzeyinin hemen altında Matt ve Rebecca adında iki kardeşe rastlarlar. Matt ve Rebecca, evlerinin yakınındaki bir yeraltı mağarasını incelemektedirler. Bu sırada korsanların saldırısına uğrarlar ama Spartacus adında gezgin bir savaşçının yardımıyla kaçmayı başarırlar. Korsanlar peşlerindedir, geri dönme şansları yoktur ve Arcadia'nın yolunu kaybetmişlerdir. Artık Arcadia'ya zamanında dönebilmek için bir ölüm-kalım mücadelesi başlamıştır.  

16 yorum:

Roy Fokker dedi ki...

Bu çizgifilmle ilgili çok birşey hatırlamam. Çok küçüktüm. Aklımda kalanlar sadece hayal meyal hatırlanan bazı görüntüler ve muhteşem bir Fransızca jenerik müziğidir. Bu çizgi film beni tedirgin ederdi, umutsuz bir havası vardı. Ama kabul etmeliyim ki, yıllar sonra internette görüntülerini bulduğumda define bulmuş gibi sevinmiştim. Nede olsa çocukluk anıları...

eski çizgi filmler dedi ki...

bulamadığım bir çok çizgi filmi burada buldum teşekkürler.

çizgi film dedi ki...

This has been a hit to young viewers due to it's hilarious theme and casting. The cowboy sure knows the right punchline and tags to deliver.

Maureen Grace dedi ki...

cool!

kamer dedi ki...

inananıyoruuumm çocukluğumun hazine değerindeki anılarından bu çizgi film. o kadar duygulandım ki ağlıyorum tüm çocukluğum aklıma geldi bir anda. annemle başlangıç ve bitiş müziğini televizyondan kasete çekmiştik unutulmayan anılar.. ekleyenin yüreğine sağlık.

ilknur dedi ki...

izlerken çok duygulandım.emeğine sağlık bunları bize izletme fırsatı sunduğun için,dilerdimki bizim çocuklarımızda bunları izlerken büyüsün.

Shadow Hunter dedi ki...

Melodisini hatırlıyorum

Quantum dedi ki...

TRT hep yaptığı gibi çok düzensiz yayınladı. Daha sonra 90'larda TRT 3'te yayınladı. Ama tamamlanmadan kaldırmıştı. Sonunu görememiştim.

BlackBishop dedi ki...

Bu güzel çizgi filmi ve daha nicelerini hatırlattığınız için emeği geçen herkese teşekkürler.

serkan dedi ki...

karakterlerini hayal meyal hatırlardım,melodisini bu yaşıma kadar mırıldanırdım sözlerini bilmesemde..2 türlü müziği vardı bi girişte birde korsanlar çıkınca korsanların söylediği.bence baş yapıt olmuş konusu ve müzikleriyle.hatta müziğini telefonuma yükledim ,arkadaşada gösterince oda kendi telefonuna yükleyip zil sesi yaptı:)

Unknown dedi ki...

Spartakus and the Sun Beneath the Sea is a French animated serie orhinal ismi buymus

Unknown dedi ki...

Vay be bunu bulamam sanmıştım ama şok oldum. Bir sürü anı çocukluktan. Çok etkilenmiştim bu çizgi filmden. Teşekkürler.

Ozgur dedi ki...

Merhaba, bu çizgi film Türkiye'de satılıyor mu acaba? Fransızca ve İngilizce kutulu setlerini gördüm Amazon'da. Türkçe'sini satın alabileceğim bir yer var mı acaba? Çocukluğumun unutulmazları arasında, şimdi kendi çocuklarımla seyretmek istiyorum.

Adsız dedi ki...

İlk olarak TRT TV1'de daha sonra TRT 3'te yeniden yayınlandıysa da kaldırılmıştı.

Mehmet Ali İle gez dedi ki...

Bu çocukluğumum çizgi filmini ararken sayfanı buldum. Şu an 45 yaşındayım ve eski uygarlıklar ve insanın yaradıllışını araştırdıkça bu çizgi filmdeki uygarlığın bile yaşamış olabileceğini gördüm. İnanamadım eski bir çizgi filmin bu kadar öğretici vr güzel olmasına. Teşekkürler Dünya 🙏

özger dedi ki...

Bu çizgi filmin müziklerine bayılırdım.